Sensory perception and acceptability of catzo Platycoelia lutescens in processed food products: An approach towards sustainable culinary innovation

Authors

  • Neira-Delgado Ángeles Instituto Tecnológico Superior Particular Sudamericano. Cuenca, Ecuador.
  • Maldonado-Yépez Rafael Instituto Tecnológico Superior Particular Sudamericano. Cuenca, Ecuador.

DOI:

https://doi.org/10.56124/allpa.v7i13.0066

Keywords:

Insect analysis, Sensory analysis, Sustainable gastronomy, Sustainable protein

Abstract

This research proposes the use of the catzo or white beetle (Platycoelia lutescens) as a sustainable alternative to animal protein, due to its high nutritional value and low environmental impact. The study evaluated the organoleptic acceptance of breads with catzo flour in different proportions. Information was collected in Quito and Cuenca through surveys of 151 people, using hedonic scales and multiple choice questions. The results indicate that bread with 3% catzo flour had the best acceptance after white bread. Furthermore, no significant differences were found in the taste profile between both cities. It is concluded that the consumption of catzo could be a viable and sustainable alternative to traditional meat production, contributing to improving food security and combating problems such as overweight and malnutrition.

Keywords: Insect analysis, Sensory analysis, Sustainable gastronomy, Sustainable protein.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arango Gutiérrez, G. P. (2005). Los insectos: Una materia prima alimenticia promisoria contra la hambruna. https://www.redalyc.org/pdf/695/69520106.pdf

Arp, C. G., Lenz, D., Brusa, V., Oteiza, J. M., Ambrosi, V., Caporaletti, D., Fernández Arhex, V., Gallardo, G., Lillo, M. I., Luna, A., Pazos, A., Pesquero, N., & Polenta, G. (2021). Producción de insectos para consumo humano. https://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/139358/Documento_completo.pdf- PDFA.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Avendaño, C., Sánchez, M., & Valenzuela, C. (2020). Insectos: Son realmente una alternativa para la alimentación de animales y humanos. Revista chilena de nutrición, 47(6), 1029-1037. https://doi.org/10.4067/S0717-75182020000601029

Carvajal, W. ¿El Cambio Climático está afectando a los escarabajos? 2015. Disponible en: https://insectosalacarta.com/insectos-comestibles/escarabajo-blanco-platycoelialutescens/ Acceso en: 10 oct. 2020. CARVAJAL, W. Tiempo de escarabajos. 2016. Disponible en: https://biologia.epn.edu.ec/index.php/27-tiempo-escarab Acceso en: 04 sept. 2020.

FAO, FIDA, OMS, PMA, UNICEF. (2019). La tendencia reciente del hambre y la seguridad alimentaria. El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. Roma.

Hervert Hernández, D. (2022). The role of cereals in nutrition and health for a sustainable diet. Nutrición Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.04312

Kouřimská, L., & Adámková, A. (2016). Nutritional and sensory quality of edible insects. NFS Journal, 4, 22-26. https://doi.org/10.1016/j.nfs.2016.07.001

Lamilla Polanco, G. J. (2020). DETERMINACIÓN DE LA CALIDAD NUTRITIVA DEL CATZO BLANCO (Platycoelia lutescens) COMO PRODUCTO INDUSTRIALIZADO (SNACK) A MODO DE ALTERNATIVA COMESTIBLE [UNIVERSIDAD AGRARIA DEL ECUADOR FACULTAD DE CIENCIAS AGRARIAS]. http://181.198.35.98/Archivos/LAMILLA%20POLANCO%20GERARDO%20JAZMANI.pdf

Lourido Saavedra, L. (2021). Estudio del metabolismo de los ácidos grasos poliinsaturados en Gryllus assimilis. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/24267/Estudio%20del%20metabolismo%20de%20los%20acidos%20grasos%20poliinsaturados%20en%20Gryllus%20assimilis.pdf?sequen ce=1&isAllowed=y

Martínez Covaleda, H. J. M. (2002). TENDENCIAS DE LA PRODUCCIÓN Y CONSUMO DE CARNES EN EL MUNDO Y EN COLOMBIA (1961-2001). https://repository.agrosavia.co/bitstream/handle/20.500.12324/18878/43927_55688.pdf?sequ ence=1&isAllowed=y

Onore, G. Edible Insects in Ecuador. Ecological Imp1ications of Mini1ivestock. Departamento de biología, Pontifica Universidad Católica del Ecuador. p. 343-3452, 2005. ONORE, G. A brief note on edible insects in Ecuador. Ecology of Food Nutrition. v. 36, n. 2–4, p. 277–285, 1997.

Ortega, G. El catzo andino, la tradición de comer escarabajos en la navidad ecuatoriana. 2019. Disponible en: https://www.france24.com/es/20191212-ecuador-catzo-andinoescarabajo-indigenas-comidas-raras Acceso en: 17 nov. 2020.

Passaniti, M. V. (2011). Estudio del sector de ganado y carne vacunos argentino y políticas públicas (2000-2010). https://repositorio.uca.edu.ar/bitstream/123456789/330/1/doc.pdf

Rumpold, B. A., & Schlüter, O. K. (2013). Nutritional composition and safety aspects of edible insects. Molecular Nutrition & Food Research, 57(5), 802-823. https://doi.org/10.1002/mnfr.201200735

Tamburino, L., Bravo, G., Clough, Y., & Nicholas, K. A. (2020). From population to production: 50 years of scientific literature on how to feed the world. Global Food Security, 24, 100346. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.100346

Published

2024-01-09

How to Cite

Neira-Delgado, Ángeles, & Maldonado-Yépez, R. (2024). Sensory perception and acceptability of catzo Platycoelia lutescens in processed food products: An approach towards sustainable culinary innovation. Revista De Ciencias Agropecuarias ALLPA. ISSN: 2600-5883., 7(13), 16–28. https://doi.org/10.56124/allpa.v7i13.0066