Effects of global warming on maize crop performance
DOI:
https://doi.org/10.56124/allpa.v7i13.0069Keywords:
global warming, maize, agricultural yield, climate variabilityAbstract
The objective of this work was to analyze the potential effects of global warming on the behavior of maize cultivation (Zea mays) by means of the simulation model of the Decision Support System for the Transfer of Agrotechnology (DSSAT). Specifically, the effect of the increase in temperature on the length of the crop cycle, yield, and biomass production was studied. This model was calibrated to simulate the behavior of the cereal using climatic and edaphic data from local literature (Lodana, Manabí, Ecuador). Variables such as rainfall, temperature and relative humidity, as well as soil type, were adjusted. Simulations were carried out considering current climatic conditions and future projections of change, based on FAO information suggesting an average temperature increase of up to 2.25°C by 2080 in lowlands of the tropics. Possible effects were identified in the cultivation of the ADVANTA variety, adapted to the specific conditions of the study area. Climate change was found to significantly influence those variables. The decrease in crop yields could be associated with the shortening of the crop development cycle and the additional energy expenditure resulting from the respiratory process. It is concluded that it is sensitive to the proposed climate scenarios, and its productivity is affected.
Keywords: global warming, maize, agricultural yield, climate variability.
Downloads
References
Báez, J. C., Pascual-Alayón, P., Ramos, M., & Abascal, F. J. (2018). Túnidos tropicales: calentamiento global y seguridad alimentaria, una visión global. Revista de biología marina y oceanografía, 53(1), 1-8. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-19572018000100001&script=sci_arttext
Cervantes, R. A., Angulo, G. V., Tavizón, E. F., & González, J. R. (2014). Impactos potenciales del cambio climático en la producción de maíz. Investigación y Ciencia de la Universidad Autónoma de Aguascalientes, (61), 48-53. https://revistas.uaa.mx/index.php/investycien/article/view/3655
Delgado Alcívar, R. Pacheco Gil, H. y Zamora-Ledezma, E. (2024). Respuesta espectral del cultivo del maíz aplicando dosis diferenciadas de fertilización. Sapientiae, 7(13). 60-70. https://publicacionescd.uleam.edu.ec/index.php/sapientiae/article/view/591
FAO (2016). Cambio climático y seguridad alimentaria y nutricional América Latina y el Caribe (Orientaciones de política). Santiago, Chile: FAO. https://www.fao.org/family-farming/detail/es/c/1032311/
García Montero, P. (2023). El cambio climático: posibles impactos en la agricultura en el contexto de América Latina y Venezuela. Agroalimentaria Journal-Revista Agroalimentaria, 28(55), 167-189. https://ageconsearch.umn.edu/record/338827/?v=pdf
García Montesinos, L. E., & García Montesinos, L. E. (2018). Aplicación del DSSAT para estimar rendimientos de maíz en la Mixteca Oaxaqueña [Tesis de maestría. Colegio de postgraduados, México]. Repositorio Institucional del COP. http://colposdigital.colpos.mx:8080/xmlui/handle/10521/2946
Gavilánez-Luna, F. C., & Gómez-Vargas, M. J. (2022). Definición de dosis de nitrógeno, fósforo y potasio para una máxima producción del maíz híbrido Advanta 9313 mediante el diseño central compuesto. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 23(1). http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0122-87062022000100012&script=sci_arttext
Granados Ramírez, R., & Sarabia Rodríguez, A. A. (2013). Cambio climático y efectos en la fenología del maíz en el DDR-Toluca. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 4(3), 435-446. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342013000300008&script=sci_arttext
Jurado Mora, J. R. (2022). Comportamiento agronómico y rentabilidad de progenies de maíz de variedades de maíz en el cantón Ventanas, Provincia Los Ríos, Ecuador (Bachelor's thesis, Ecuador: La Mana: Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC)).https://repositorio.utc.edu.ec/handle/27000/8643
Limones Elizalde, K. G. (2023). Análisis de Calidad entre dos híbridos de Maíz (Zea mays L) ADV-9139 y Emblema en el Ecuador. [Tesis de grado, Universidad Técnica de Babahoyo, Ecuador]. Repositorio institucional de la UTB. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/14091
Minetti, J. L., Vargas, W. M., Vega, B., & Costa, M. C. (2007). Las sequías en la pampa húmeda: impacto en la productidad del maíz. Revista brasileira de meteorología, 22, 218-232. https://www.scielo.br/j/rbmet/a/RKzWbJbmprbTgnQTfdQFW7p/
Montilla Pacheco, A. (2006). Efectos del incremento de la temperatura atmosférica en el cultivo de tomate. Revista EDUCARE - UPEL-IPB - Segunda Nueva Etapa 2.0, 10(1). Recuperado a partir de https://revistas.investigacion-upelipb.com/index.php/educare/article/view/321
Montúfar, G. H. V., Caicedo, L., Zamora, D. V. V., & Mora, F. D. S. (2021). Producción de biomasa en cultivos de maíz: Zona central de la costa de Ecuador. Revista de ciencias sociales, 27(3), 417-431. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8081781
Reyes Anistro, G. I., Adame Martínez, S., & Cadena Vargas, E. (2018). Vulnerabilidad ante la variabilidad climática en los cultivos de maíz Zea mays. Sociedad y ambiente, (17), 93-113. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-65762018000200093&script=sci_arttext
Roca Mendoza, C. O. (2019). Respuesta agronómica de tres híbridos de maíz sembrados a dos distancias en la parroquia La Esperanza del Cantón Quevedo. [Tesis de grado, Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Ecuador]. Repositorio institucional de la UTEQ. https://repositorio.uteq.edu.ec/server/api/core/bitstreams/8fb1312a-3628-4bb0-9751-d1c9fdb5b0f0/content
Rodríguez González, O. Florido Bacallao, R., Hernández Córdova, N., Soto Carreño, F., Jeréz Mompié, E., González Viera, D. y Vázquez Montenegro, R. (2021). Simulación de estrategias de manejo a partir del modelo DSSAT para incrementar los rendimientos de un cultivar de maíz. Cuban Journal of Agricultural Science, 55(2): 1-10. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
Seiler, J. (2010). Producción de biomasa, rendimiento y competencia entre plantas de maiz-Zea Mays L.-segun su variabilidad temporal en la emergencia..https://www.produccionvegetalunrc.org/images/fotos/839_89_SEILER-Tesis.pdf
Varón de Agudelo, F., Rodríguez-Chalarca, J., Villalobos-Saa, J. C., & Parody-Restrepo, J. (2022). Manual de enfermedades y plagas del maíz. http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0122-87062022000100012&script=sci_arttext
Viglizzo, E. F. (2018). Cambio climático y seguridad alimentaria global: Oportunidades y amenazas para el sector rural argentino. Anales de la ANAV, 69. https://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/66925
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista de Ciencias Agropecuarias ALLPA. ISSN: 2600-5883.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.