Evaluation of growth promoters in the cultivation of Panicum maximun cv. Mombasa
DOI:
https://doi.org/10.56124/allpa.v7i14.0077Keywords:
growth promoters, bioestimulants panicum, performance, digestibilityAbstract
Grasses are the main source of food for livestock, their fertilization increases production, however, it affects the environment, which is why eco-efficient alternatives are sought. The objective was: to evaluate growth promoters in the Mombasa cultivar. The trial was set up in the Colón parish, Portoviejo canton, Manabí province. A DBCA was used, with a 4x3+1 factorial arrangement and four repetitions. 24 plants were planted per 6 m2 plot. The treatments will be applied 5 days after the equalization cut and every 15 days thereafter. Recording information on the agronomic, productive and biological value variables, which were tabulated in the INFOSTAT version 2020 program, after verifying the data. Growth promoters at doses of 1.0 and 1.5 Liters.ha-1 favored some parameters. It is concluded that the ADMF at 1.5 Liters.ha-1 produces the highest yield of green matter under the climatic conditions of the study.
Keywords: growth promoters, bioestimulants panicum, performance, digestibility.
Downloads
References
Aguilar, G., M. Solís, R. Castro, V. López, J. Lara & M. Esteves. (2020). Efecto de bacterias PGPB, composta y digestato en el rendimiento de materia seca de pasto ovillo. REMEXCA. 24: 117-127.
Álvarez, G., Vargas, J., Franco, J., Álvarez, P., Samaniego, M., Moreno, P., Chacón, M. García, M., Arana, M. & Ramírez, J. (2016). Rendimiento y calidad del pasto Megathyrsus maximus fertilizado con residuos líquidos de cerdo. Revista electrónica veterinaria, 17(6): 1-9.
ArcGeek. (s.f.). Calculadora geodésica de coordenadas [en línea]. https://franzpc.com/apps/conversor-coordenadas-geograficas-utm.html
Azcón, J. & Talón M. (2013). Fundamentos de Fisiología Vegetal. Segunda Edición. Madrid: McGraw-Hill Interamericana. 669 p.
Biológicos Alvarado & Maggio. (2011). Ficha Técnica del producto ADMF. 9.
Boudet, A. (2000). Lignins and lignification: Selected issues. Plant Physiology and Biochemistry 38: 81−96.
Calzada, J, M., Quiroz, J.F., Hernández, A., Ortega, E.J. & Pedroza, S.I. (2014). Análisis de crecimiento del pasto Maralfalfa (Pennisetum spp) en clima cálido subhúmedo. Revista mexicana en ciencias pecuarias. 5(2): 247-260.
Centro Internacional de Agricultura Tropical [CIAT]. (1982). Productividad y manejo de pastos. Programa de pastos tropicales. Informe anual 1982. 1984, 251 266. Cali, Colombia; CIAT
Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (CORPOICA). (2013). Características del pasto Axonopus scoparius. Prosperidad para todos. Universidad Nacional de Colombia. P. 1 - 3.
Creadess. Coorporación en Red Euro Americana para el Desarrollo Sostenible. (2012). Propiedades del Jengibre. p 1. http://www.creadess.org/index.php/informate/sostenibilidad-socio ambiental/consumo-responsable/16470-propiedades-del-jengibre
Di Marco, O. (2011). Estimación de Calidad de los Forrajes Facultad de Ciencias Agrarias, Unidad Integrada Balcarce INTA Balcarce.
Du Jardin, P. (2015). Plant Biostimulants: Definition, Concept, Main Categories and Regulation. Rev. Scientia Horticulturae. 196: 3-14.
Escobar, A. (2013). Usos potenciales del humus (abono orgánico, lixiviado y solido) en la empresa Fertilombriz. Corporación Universitaria la Sallista. Caldas. Colombia. 37p.
Fernández, J.L., Benítez, D.E., Gómez, I., Souza, A. & Espinosa, R. (2004). Rendimiento de materia seca y contenido de proteína bruta del pasto Panicum maximum vc likoni en un suelo vertisol de la provincia Granma. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, vol. 38, núm. 4, pp. 417-421. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193017793013
Fierro, J. C. (2018). Evaluación de la producción y valor nutricional del pasto Mombasa (Panicum maximun c.v Mombasa) en diferentes edades y alturas de corte en la zona de Babahoyo. Obtenido de http://dspace.utb.edu.ec/bitstream/handle/49000/5177/TE-UTB-FACIAGING%20AGROP-000022.pdf?sequence=1&isAllowed=y
García, J. O., V. M. Moreno, C. L. Rodríguez, A. H. Mendoza & N. P Mayek. (2006). Biofertilización con Azospirillum brasilense en sorgo en el norte de México. Centro de Biotecnología Genómica, Instituto Politécnico Nacional. Reynosa Tamaulipas, México. Vol. 32.
Gómez, D. (2008). Métodos para el estudio de pastos: Caracterización, ecología y valoración https://jolube.files.wordpress.com/2008/06/gomez_2008_metodos_pastos.pdf
Gómez, M., Navarro, O., & Pérez, A. (2016). Evaluación de las frecuencias de corte del pasto guinea mombaza (Megathyrsus maximus, Jacq), en condiciones de sol y sombra natural en el municipio de Sampués, Sucre-Colombia. Revista colombiana de ciencia animal, 8:283-292.
González, A., Moreno, S., Luna, E., Chávez, I. & Hernández, M. (2009). Evaluación agronómica del pasto cuba CT-115 (Pennisetum Purpureum) en Villacorzo, Chiapas. MX. http://www.somas.org.mx/pdf/pdfs_libros/agriculturasostenible5/5_1/106.pdf
Google Earth. (2022). Ubicación de la Estación Experimental Portoviejo. https://www.google.com/maps/place/1%C2%B007'26.5%22S+80%C2%B024'53.1%22W/@-1.1240168,-80.4169387,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0xc82fed9783d07a83!8m2!3d-1.1240168!4d-80.41475?hl=es
Heredia Mendoza, J., Fernández Romay, Y., Vivas Arturo, W., Andrade Díaz, C., Alcívar Acosta, E., Macías Pro, M., & Peña, M. (2022). Características morfológicas en el pasto Megathyrsus maximus cv. Mombasa, en el cantón Chone provincia Manabí. Polo del Conocimiento, 7(5), 1410-1425. doi: http://dx.doi.org/10.23857/pcv7i5.4036
Herrera, R.S., García, M., Cruz, A.M. & Romero, A. (2012). Evaluación de clones de Pennisetum Purpureum obtenidos por cultivo de tejidos in vitro. Revista cubana de ciencia agrícola. Vol. 46. 427-433.
Hetrick, B. A. D., G. W. T. Wilson & F. F. Leslie. (1991). Root architecture of warm- and cool-season grasses: relathionship to mycorrhizal dependence. Can. J. Bot. 69 (1): 112-118.
INAMHI- Estación Teodomira. (s.f.). Código: M1208. [en línea] http://186.42.174.236/InamhiEmas/#.
Jácome Gómez, L. R. & Ramírez Villalobos, M. C. (2021). Incidencia del sombreado, biorreguladores y bioestimulante en el desarrollo y rendimiento del pasto Mombaza (Panicum maximum Jacq.). Rev. Fac. Agron. (LUZ). 38: 382-403.
Jank, L. (2003). A história do Panicum maximum no Brasil. Revista Sementes JC Maschieto, Penápolis, v. 1, n. 1, p. 14
León, J. (2000). Botánica de los cultivos tropicales. Ed, IICA. 3er edición. San José, CR. 502 P. https://books.google
Liévano, D., Mora, A., Rueda, D., & Sandoval, A. (2008). Vademécum colombiano de plantas medicinales. Bogotá: Ministerio de la protección social. Machala, Ecuador. https://www.farmagro.com/uploads/fichas/6e8b11302bfce104dd84d82c6da9c726c3b5cb12544cbe5321.pdf
Macias Loor, D. M., Zambrano, P. V., Vera, M. S., Rivadeneira, F. M., & Flor, F. I. (2019). Evaluación agroproductiva del pasto Panicum maximum CV. mombaza en el cantón El Carmen, Manabí-Ecuador. Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103, 10(2), 78-84.
Nateras, K. (2023). Fertilizante casero de jengibre, el truco que te ayudará a proteger tu jardín de enfermedades. https://www.admagazine.com/articulos/fertilizante-casero-de-jengibre-el-truco-que-te-ayudara-a-proteger-tu-jardin-de-enfermedades
Nivela, P., Avellaneda, J., Jumbo, M., Morante, L., Lazo, J., & Aragundi, G. (2017). Metalosato de zinc en respuesta agronómica y composición química del pasto mombaza en la amazonía ecuatoriana. Ciencia y Tecnología, 10(2):47-57.
Obando Sánchez, Y. A., & Quintero Romero, Y. A. (2009). Elaboración de un producto soluble a base de jengibre (Zingiber Officinale Roscoe) saborizada con limoncillo (Cimbopogon Citratus). [Tesis] Universidad Tecnológica de Pereira.
Ohimain, E.I., Kendabie, P. & Nwachukwu, R.E.S. (2014). Bioenergy potentials of Elephant grass, Pennisetum purpureum Schumach. Ann. Res. Rev. Biol. 4 (13), 2215– 2227.
Oliveira, W., E. Lima, D. Gomes, K. Alves, P. Santos, G. Azevedo & R. Mezzomo. (2019). Agronomic performance of Marandu grass treated with plant growth biostimulants in the Amazon biome. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 71(2): 603-612.
Ortega, C. (2015). Características agronómicas, composición bromatológica, digestibilidad y consumo animal en cuantro especies de pastos de los géneros Brachiaria. Tropical and subtropical Agroecosystems. 291-301.
Palma Anchundia, J. M. & Chasing Guagua, E. (2018). Efecto de la sequía en el rendimiento del maíz en la comunidad de Quimis. Trabajo de titulación previo la obtención del título de ingeniero en medio ambiente. Carrera de Ingeniería en Medio Ambiente. Facultad de Ciencias Naturales y de la Agricultura. Universidad Estatal del Sur de Manabí. http://repositorio.unesum.edu.ec/bitstream/53000/1446/1/UNESUM-ECUA-ING.MEDIO-56.pdf
Pandey, V.C. & Bajpai, O. (2019). Phytoremediation: From Theory Toward Practice. In: Pandey, V.C., Bauddh, K. (Eds.), Phytomanagement of Polluted Sites. Elsevier. Amsterdam, Netherlands, pp. 1–49.
Patiño, R., Gómez, R., & Navarro, O. (2018). Nutritional quality of Mombasa and Tanzania (Megathyrsus maximus, Jacq.) managed at different frequencies and cutting heights in Sucre, Colombia. Revista Medicina y Zootécnia, 13(1):17-30.
Plana, R., P. González & F. Soto. (2016). Uso combinado de Ecomic®, FitomasE® y fertilizantes minerales en la producción de forraje para la alimentación animal a base de triticale (x. Triticosecale Wittmack), cv INCA TT-7. Cult. trop. 37(4): 76-83.
REDAGRICOLA. (2017). Reguladores de crecimiento y bioestimulantes. De la semántica a la agronomía. https://www.redagricola.com/cl/reguladores-de-crecimiento-y-bioestimulantes/
Reyes, J. (2021). Aplicación de ácidos húmicos, quitosano y hongos micorrízicos como influyen en el crecimiento y desarrollo de pimiento. Terra Latinoam, 39,1.
Rocha, L., Teixeira, M. Pedreira, D. Fries, D. Santos, E. Leite, A. De Figueiredo, A. Seixas, C. Pacheco and B. Santiago. (2019). Plant growth regulator and soil fertilizer improve production and growing stage of Brachiaria decumbens. Grassland Science. 00:1-8.
Silva, J., Guimaraes, H., Nogueira, B., Gomes, O., Pereira, R., & Soares, L. (2016). Massa de forragen e características estructurales e bromatológicas de cultivares de Brachiaria e Panicum. Ciência Animal Brasileira. 17(3): 342-348
Sosa Rubio, E. E., Pérez Rodríguez, J. D. y Cabrera Torres, E. J. (2019). Producción de forraje de gramíneas tropicales utilizando biofertilizantes. "Producción Agropecuaria: Un enfoque integrado". Tuxtepec, Oaxaca, México. ISBN: 978-607-98543-1-7.
Suárez, E., Reza, S., García, F., Pastrana, I., & Díaz, E. (2011). Comportamiento ingestivo diurno de bovinos de ceba en praderas del pasto Guinea (Panicum maximum cv. Mombasa). Corpoica. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 12(2):167-174.
Valles, M. (2016). Rendimiento y degradabilidad ruminal de materia seca y energía de diez pastos tropicales cosechados a cuatro edades. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 141-148.
Vargas, J., Leornard, I., Uvidia, H., Ramírez, J., Torres, V., Andino, M., & Benítez, B. (2014). El crecimiento del pasto Panicum maximun vc. Mombaza en la Amazonía Ecuatoriana. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, 15(9): 1-7.
Veloz Vera, E. S. (2022). Efecto complementario de los bioestimulantes sobre la producción de forraje en el pasto saboya (Megathyrsus maximus Jacq.) en la zona del Carmen, Manabí. [Tesis]. Universidad Agraria Del Ecuador. Facultad De Ciencias Agrarias. Carrera De Ingeniería Agronómica
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista de Ciencias Agropecuarias ALLPA. ISSN: 2600-5883.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.