Protein content of Tanzania grass silage fertilized with zinc, boron and magnesium chelators
DOI:
https://doi.org/10.56124/allpa.v6i11.0056Keywords:
silage, grass, chelatorsAbstract
This research was carried out 800 m from the Santa María - Manga del Cura road, right bank, in the El Carmen Canton, Manabí Province, with the objective of evaluating the protein content of silage of the Tanzania Panicum maximum grass fertilized with zinc chelators , boron and magnesium; A completely randomized block design (DBCA) was used, with a factorial arrangement (4*4) with 4 repetitions, Factor A being the chelators (no chelators, zinc chelate, boron chelate and magnesium chelate) and Factor B the ages of cuts (20, 25, 30 and 35 days). Treatments were analyzed using the 5% Tukey test. The protein content presented a statistical difference (p≤0.01) in the cutting age, chelating and interaction effects. The age of cutting the grass for silage allowed us to identify that after 20 days of cutting it was possible to obtain a higher protein content. In the chelating effect, the zinc chelate level stood out with the highest percentage of protein. In the interactions, the combination 20 days of cutting x zinc chelate stood out, achieving the highest protein report.
Keywords: silage, grass, chelators.
Downloads
References
Castro-Rincón, E., Cardona-Iglesias, J. L., Hernández-Oviedo, F., & Valenzuela-Chiran, M. (2020). Efecto del ensilaje de Avena sativa L. en la productividad de vacas lactantes en pastoreo. Pastos y Forrajes, 43(2), 150-158. ISSN: 0864-0394. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=269164290009
Derichs, K., Mosquera, J., Ron-Garrido, L. J., Puga-Torres, B., & De la Cueva, F. (2021). Intervalos de corte de pasto Saboya (Panicum máximum Jacq.), sobre rendimiento de materia seca y composición química de su ensilaje. Siembra, 8(2). ISSN: 2477-8850 Recuperado de: https://doi.org/10.29166/siembra.v8i2.2506
InfoStat (2008). InfoStat versión 2008. Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/283491340_Infostat_manual_del_usuario.
La O, O., González, H., Orozco, A., Castillo, Y., Ruiz, O., Estrada, A., Ríos, F., Gutiérrez, E., Bernal, H., Valenciaga, D., Castro, B. I., & Hernánez, Y. (2012). Composición química, degradabilidad ruminal in situ y digestibilidad in vitro de ecotipos de Tithonia diversifolia de interés para la alimentación de rumiantes. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 46(1), 47-53. ISSN: 0034-7485. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193024313008
Patiño Pardo RM, Gómez Salcedo R, Navarro Mejía OA. Calidad nutricional de Mombasa y Tanzania (Megathyrsus maximus, Jacq.) manejados a diferentes frecuencias y alturas de corte en Sucre, Colombia. Rev. CES Med. Zootec. 2018; Vol 13 (1): 17-30. ISSN 1900-9607. Recuperado de: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1900-96072018000100017
Pérez-Luna, Esaú de Jesús, Ruíz-Sesma, Benigno, Sánchez-Roque, Yazmin, Canseco-Pérez, Miguel Ángel, & Pérez-Luna, Yolanda del Carmen. (2023). Rendimiento y composición química de Panicum maximum cv. Tanzania en un sistema silvopastoril en Chiapas. Biotecnia, 25(2), 97-104. ISSN 1665-1456. Recuperado de: https://doi.org/10.18633/biotecnia.v25i2.1844
Polo L., E. A., (2021). Rendimiento Y Componentes De Valor Nutritivo De Tres Cultivares Panicum Máximum. Scientia, 31(1), 44-50. ISSN: 0258-9702. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=651769491005
Verdecia, D. M., Ramírez, J. L., Leonard, I., Pascual, Y., & López, Y. (2008). Rendimiento y componentes del valor nutritivo del Panicum maximum cv. Tanzania. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, IX (5), 1-9. ISSN: 1695-7504. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63611397008
Villalobos, C., González, E., & Ortega, J. A. (2000). Técnicas para estimar la degradación de proteína y materia orgánica en el rumen y su importancia en rumiantes en pastoreo. Técnica Pecuaria en México, 38(2), 119-134. ISSN: 0040-1889. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61338207
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista de Ciencias Agropecuarias ALLPA. ISSN: 2600-5883.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.