Alternatives for promotion and strengthening of agrotourism in Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.56124/allpa.v6i12.0061Keywords:
agritourism, economic development, environmental preservation, sustainabilityAbstract
This contribution revolves around the alternatives that enable the promotion and strengthening of agrotourism in Ecuador, identifies business opportunities and recognizes the tourism products available to enhance the competitiveness and productivity of this economic activity. Tourism plays a key role in the integral development of society, therefore, strengthening it from the agricultural field helps to generate jobs, diversifies sources of income and contributes to improvements in the quality of life of host communities. The methodology was based on the review of bibliographic documents, preferably from recent scientific publications, specifically with the use of search terms related to the topic, such as sustainable development, public policies, agrotourism promotion, rural tourism; The information was then organized with a structure that fleshes out the entire document. Based on the current situation of this type of tourism, a series of alternatives are proposed to strengthen it. It is concluded that agrotourism represents a fundamental economic engine to promote the use of the nation's agricultural resources, but also to cooperate in the preservation of traditions and cultures linked to the rural sectors of the Ecuadorian geography.
Keywords: agritourism, economic development, environmental preservation, sustainability.
Downloads
References
Aguilar Aguilar, E., Reyes Erreyes, K., Ordoñez Contreras, O., y Calle Iñiguez, M. (2018). Uso y valoración de los recursos naturales y su incidencia en el desarrollo turístico: Caso Casacay, cantón Pasaje, El Oro-Ecuador. Revista interamericana de ambiente y turismo, 14(1), 80-88. https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0718-235X2018000100080&script=sci_arttext&tlng=en
Aguirre, D. A., y García, J. P. (2022). Análisis de la gestión de la oferta del agroturismo en la finca “Cumandá”, del cantón Milagro, Ecuador. 593 Digital Publisher CEIT, 7(4), 421-434. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8561188
Basantes, M. A. N. (2021). Características de la recampesinización agroecológica en Los Andes Ecuatorianos: Casos de la Sierra Norte. Estudios Rurales, 11(22). https://estudiosrurales.unq.edu.ar/index.php/ER/article/view/64
Burbano, I. E. M., Cevallos, H. V., y Romero, H. C. (2020). Agroturismo como alternativa para el desarrollo socioeconómico de la Parroquia Río Bonito. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 3(1), 138-144. https://remca.umet.edu.ec/index.php/REMCA/article/view/241
Calderón, K., Vinueza, D., y Consuegra, R. (2023). El comportamiento y sus influenciadores en el consumidor de agroturismo en haciendas especializadas. Contribuciones a la Economía, 21(3), 33-45. https://ojs.eumed.net/rev/index.php/contribuciones-economia/article/view/agroturismo
Cejas, M., y Yánez, C. A. (2018). El agroturismo: Eje dinamizador en el desarrollo de Ecuador. Revista Agrollania de Ciencia y Tecnología, 15. 51-57.http://bdigital2.ula.ve:8080/xmlui/handle/654321/2301
Chango Yosa, M., y García Regalado, J. (2021). Análisis de la competitividad de las exportaciones de café de Ecuador versus Colombia y Brasil hacia el mercado de USA. X-Pedientes Económicos, 5(12), 65–80. Recuperado a partir de https://ojs.supercias.gob.ec/index.php/X-pedientes_Economicos/article/view/63
Chávez Navarrete, R. S., y Portilla Parrales, D. P. (2013). Estudio del nivel de desarrollo del agroturismo en el cantón Milagro durante el periodo 2010–2013. [Tesis de grado, Universidad Estatal del Milagro, Ecuador]. Repositorio Institucional de la UNEMI. https://repositorio.unemi.edu.ec/handle/123456789/528
Chilán, N. Y. D., y Moretta, Á. P. Y. (2014). Estrategias para desarrollar el agroturismo en la represa Sixto Durán Ballén, Manabí, Ecuador. Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103, 5(1), 9-15. http://revistasespam.espam.edu.ec/index.php/Revista_ESPAMCIENCIA/article/view/79
Criollo Erazo, M. P. (2020). Plan de negocios para la elaboración y comercialización de chocolate con centro líquido de tuna, en la ciudad de Ambato en la provincia de Tungurahua. [Tesis de grado. Universidad Tecnológica Indoamérica, Ecuador]. Repositorio Institucional de la UTI. https://repositorio.uti.edu.ec/handle/123456789/1796
Díaz Rendon, J. H. (2023). Percepción de los agricultores y productores pecuarios sobre el agroturismo en el cantón Vinces [Tesis de grado. Universidad Técnica de Babahoyo, Ecuador]. Repositorio institucional de la UTB. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/15535
Guambi, L. A. D., Cedeño, S. D. R. V., y Talledo, D. S. F. (2017). Calidad organoléptica de cafés arábigos en relación a las variedades y altitudes de las zonas de cultivo, Ecuador. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 18(1), 67-77. https://www.redalyc.org/journal/813/81351597010/movil/
Granados, Ó. (2017). El Chocolate Antes De La Gran Guerra: Una Perspectiva Desde Los Sistemas Abiertos.(Chocolate Before the Great War: An Open Systems Perspective). Chocolate Before the Great War: An Open Systems Perspective)(August 15, 2017). tiempo&economía, 4(2), 67-88. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3040726
Guambi, L. A. D., Talledo, D. S. F., y Ávila, E. L. G. (2016). Calidad organoléptica del café (Coffea arabica L.) en las zonas centro y sur de la provincia de Manabí, Ecuador. Revista española de estudios agrosociales y pesqueros, 244, 15-34. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5674874
Holguín, J. S. V., Franco, O. A., y Luzardo, L. C. (2016). Competencia y competitividad en la gestión de organizaciones agrícolas en Ecuador: el caso de los productores de Manabí y Esmeralda. Revista de Ciencias Humanísticas y Sociales (ReHuSo), 1(2), 57-74. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=673171012003
Lastra-Bravo, X., y Cabanilla, E. (2020). Impacto del Turismo en el Desarrollo Del Ecuador Reflexiones desde la academia-IV CONGRETUR. Estudios y perspectivas en turismo, 29(4), 1272-1289. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1851-17322020000401272&script=sci_arttext
Mendoza Montesdeoca, I., Rivera Mateos, M., y Doumet Chilán, Y. (2022). Políticas públicas ambientales y desarrollo turístico sostenible en las áreas protegidas de Ecuador. https://idus.us.es/handle/11441/144812
Méndez, F. M. M., y Cisneros, E. C. (2017). Turismo agroecológico: Alternativa de desarrollo turístico sostenible en la zona rural de la provincia del Guayas. INNOVA Research Journal, 2(5), 152-162. http://agora.edu.es/servlet/articulo?codigo=5994744
Montilla Pacheco, A. de J., Guzmán Vera, D. E. . ., Montalván Acosta , P. I. ., y Navas Moscoso , M. F. . (2023). Jerarquización de sitios turísticos naturales del cantón Manta, provincia de Manabí, Ecuador . Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria PENTACIENCIAS, 5(6), 265–275. https://doi.org/10.59169/pentaciencias.v5i6.855
León-Serrano, L. A., Matailo-Pinta, A. M., Romero-Ramón, A. A., y Portalanza-Chavarría, C. A. (2020). Ecuador: producción de banano, café y cacao por zonas y su impacto económico 2013-2016. Revista Científica UISRAEL, 7(3), 103-121. http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2631-27862020000300103
León Velasco, J. B. (2015). Geografía del Ecuador: medio natural, población y organización del espacio. https://biblioteca.uazuay.edu.ec/buscar/item/82469
Inostroza, G. (2008). Aportes para un modelo de gestión sostenible del turismo comunitario en la región andina. Gestión turística, (10), 77-90. http://146.83.217.169/index.php/gestur/article/view/3485
Orellana Parra, N., Holguín Burgos, B. y Yance Carvajal, G. (2016). Agroturismo y desarrollo rural: situación actual y potencial. Comunidad Olón - Santa Elena - Ecuador, Revista Caribeña de Ciencias Sociales. https://www.eumed.net/rev/caribe/2016/12/olon.html
Portilla, C. M. E., Quiñonez, D. G. R., Quiñonez, L. M. C., y Armijos, D. L. (2021). Auditoría integral en inventarios y costos de ventas en negocios del Cacao Ecuatoriano. Revista de ciencias sociales, 27(3), 391-403. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8081779
Ricardo-Zaldívar, B. (2021). Algunas consideraciones sobre la redacción del artículo científico. Referencia Pedagógica, 9(1), 37-49. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2308-30422021000100037&script=sci_arttext&tlng=en
Turismo en cifras (2023). Encuesta de turismo interno. https://servicios.turismo.gob.ec/turismo-en-cifras/turismo-interno/
Velázquez Castro, J. A. (2018). Agricultura multifuncional: relevancia para el turismo en México. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 9(7), 1494-1507. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342018000701494&script=sci_arttext
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista de Ciencias Agropecuarias ALLPA. ISSN: 2600-5883.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.