COST ACCOUNTING AND ITS INCIDENCE IN THE DETERMINATION OF PROFIT MARGINS
Keywords:
Accounting, Costs, ProfitsAbstract
The Fish cevichería restaurant in the Manta canton, dedicated to the preparation of meals with a unique and unmistakable flavor, using fresh seafood and vegetables. The business does not have a cost system that allows them to know the profits from the sales of the food dishes, it only has basic accounting and its costs are taken empirically according to the years in the business. It should be noted that the main objective of the research is to design a cost system for production orders to improve the profitability of the Fish cevichería restaurant in the Manabí province of the Manta canton. Therefore, this review has the objective of clarifying concepts that will allow adequate control over the costs incurred in the dishes, since this causes poor decision-making for the business, and as a consequence affects its profit margin and profitability.
Keywords: Accounting, Costs, Profits.
Downloads
References
Córdoba Padilla, M. (2014). Análisis financiero. En M. C. Padilla, Análisis financiero. Bogotá: Ecoe Ediciones.
García Colin, J. (2016). Contabilidad de costos. En J. G. Colin, contabilidad de costos (pág. 16).
López Alcántara, M. B., & Gómez Agundiz, X. (2018). Gestión de costos y precios. En M. B. Agundiz, Gestión de costos y precios. México: Patricia.
Polo García, B. E. (2017). Contabilidad de costos en la alta gerencia. En B. E. García, contabilidad de costos en la alta gerencia (pág. 38).
Rincón Soto, C. A., & Villareal Vásquez, F. (2014). Contabilidad de costos I componente de costos con aproximaciones a las NIC 02 y NIIF 08. En C. A. Soto, & F. V. Vásquez, Contabilidad de costos I componente de costos con aproximaciones a las NIC 02 y NIIF 08 (pág. 181). Bogotá- Colombia: Ediciones de la U.
Rojas Cataño, M. d. (2020). Contabilidad de costos en industrias de trasformación. En M. d. Cataño, contabilidad de costos en industrias de trasformación (pág. 15). México.
Sinisterra Valencia, G. (2011). Contabilidad de costos. En G. Sinisterra Valencia, Contabilidad de costos. Colombia: Ecoe ediciones.
Urquiaga Pescoran, N. M., & Zarzosa Espínola, T. T. (2019). repositorio Universidad Cesar Vallejo. Obtenido de costos de producción para determinar el margen de ganancia de restaurante "El Dorado"- Nuevo chimbote periodo2019: https://repositorio.ucv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12692/43990/Urquiaga_PN-Zarzosa_ETT-SD.pdf?sequence=1&isAllowed=y