SOCIAL ACCOUNTING AND EQUITY VALUATION IN HOTEL TOURISM SMES IN THE CANOA PARISH, SAN VICENTE CANTON

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56124/corporatum-360.v8i15.003

Keywords:

Social accounting, hotel management, tourism SMEs, corporate social responsibility

Abstract

The study addressed the problem of the limited application of social accounting in hotel tourism SMEs in the Canoa parish, San Vicente canton, affecting their heritage valuation and sustainability. Its objective was to analyze its integration into economic, social, and environmental management, identifying its impact on the competitiveness of the sector. The methodology was mixed, combining qualitative and quantitative approaches. An interview with 15 hotel managers and a survey were applied to evaluate their perception and level of implementation. The population included 36 hotels, selecting a sample of 15 through non-probabilistic convenience sampling. A non-experimental and descriptive design was used, with inductive and deductive analysis. The results indicated that, although most recognized the importance of social accounting, its implementation was weak due to lack of regulations, financial incentives, and training. 93% stated that management had a key role, but only 40% applied utility theory in their administration. Additionally, 87% disclosed social information, although the integration of natural assets in equity accounting was low. It was concluded that social accounting could enhance the sustainability and competitiveness of tourism SMEs, but it required more inclusive accounting strategies, specialized training, and policies that encouraged its adoption. Without these elements, hotels would continue to focus their asset valuation on traditional financial criteria, limiting their development in a market that increasingly prioritizes sustainability and corporate social responsibility. This highlighted the need for accounting reforms to facilitate its implementation.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amay Vicuña, R. K., Narváez Zurita, C. I., & Erazo Álvarez, J. C. (2020). La contabilidad ambiental y su contribución en la responsabilidad social. Obtenido de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7344292

Barrera , J., Parada, S., & Serrano, L. (2020). Análisis empírico de correlación entre el indicador de estructura de capital y el indicador de margen de utilidad neta en PYMEs. Revista de Métodos Cuantitativos para la Economía y la Empresa., Vol. 99(Núm. 29). Obtenido de https://www.econstor.eu/bitstream/10419/286189/1/1727292006.pdf

Basto Bonilla, E. M., & Farfán Yara, E. T. (2020). El aporte de la Contabilidad Social en la Creación del Valor Compartido en las Organizaciones. Universidad Piloto de Colombia, Girardot. Obtenido de http://repository.unipiloto.edu.co/handle/20.500.12277/9363

Burbano, W. (2020). Creación de valor social y ambiental en COOSURCA: un enfoque desde la Responsabilidad social. Popayán: Fundación Universitaria de Popayán. Obtenido de https://fupvirtual.edu.co/repositorio/files/original/cb41222a3c41b85271cc4e79be69fa209cf2f3ff.pdf

Castro Lujan , P. G., & Sanjinez Elias, C. E. (2021). Contabilidad social en una empresa MYPE distribuidora de productos brasa de lima metropolitana, en el año 2020. Universidad Privada del Norte, Lima. Obtenido de https://repositorio.upn.edu.pe/handle/11537/30007

Chávez, A. (2020). A 10 años de publicación de las NIIF para PyMEs. Su adopción en la actividad hotelera en Latinoamérica. Revista Espacios, Vol. 41(Núm. 19). Obtenido de https://www.revistaespacios.com/a20v41n19/a20v41n19p12.pdf

Cubillos , C., Montealegre, J., & Delgado, A. (2020). Prácticas de gestión humana en las microempresas del sector hotelero de la ciudad de Ibagué (Colombia). Revista Pensamiento & gestión, Vol. 48(Núm. 223). Obtenido de http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S1657-62762020000100223&script=sci_arttext

Dávila Gómez, Y. L. (2019). El Rol Del Contador Público Y Su Incidencia En La Contablidad Social De Una Entidad De Servicios De Responsabilidad Social Empresarial Lima Metropolitana Periodo 2018. Universidad Ricardo Palma, Lima. Obtenido de https://repositorio.urp.edu.pe/handle/20.500.14138/3108

Geba, N., & Catani, M. (2020). Contabilidad Social y Ambiental para la Sostenibilidad y el Proceso Contable: Reflexiones para su enseñanza-aprendizaje. Revista CAPIC REVIEW, Vol. 18(Núm. 1). Obtenido de https://capicreview.com/index.php/capicreview/article/view/85

González, G., & Font, M. (2022). Concepto de servicio de calidad en la gestión hotelera. Revista Venezolana de Gerencia: RVG, Vol. 27(Núm. 97). Obtenido de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8890626

Gutiérrez Aristizábal, A. (2019). La crisis de la valoración patrimonial y una realidad en contravía. Revista de Humanidades y Ciencias Sociales. Obtenido de https://elibro.net/es/ereader/uleam/129318

Hernández Sampieri, R. (2014). Metodología de la investigación: las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. Revista Mcgraw-hill., Vol.1(Núm. 1). Obtenido de https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/64591365/Metodolog%C3%ADa_de_la_investigaci%C3%B3n._Rutas_cuantitativa__cualitativa_y_mixta-libre.pdf?1601784484=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DMETODOLOGIA_DE_LA_INVESTIGACION_LAS_RUTA.pdf&Expires=

Madero Jaramillo, L. A. (2019). Los incentivos e impuestos ambientales en el Ecuador para la protección al medio ambiente. Universidad San Francisco de Quito, Quito. Obtenido de https://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/8637

Mudarra, A., & Cazallo, A. (2021). La localización y la situación financiera de las empresas hoteleras en las Ciudades Patrimonio de la Humanidad. Revista Espacios, Vol. 42(Núm. 2). Obtenido de https://www.revistaespacios.com/a21v42n02/a21v42n02p09.pdf

Ramos, C. (2020). Los alcances de una investigación. Revista CienciAmérica, Vol. 9(Núm. 3). Obtenido de http://201.159.222.118/openjournal/index.php/uti/article/view/336/621

Romero, A., Tarelli, J., & Porto, L. (2020). El impacto económico del turismo en localidades pequeñas. Análisis insumo-producto aplicado a los parques Ischigualasto y Talampaya. Revista Investigaciones en Economía Regional,, Vol. 4(Núm. 5). Obtenido de https://www.researchgate.net/publication/342349468_El_impacto_economico_del_turismo_en_localidades_pequenas_Analisis_insumo-producto_aplicado_a_los_parques_Ischigualasto_y_Talampaya

Sangucho, J., & Ruiz, A. (2020). Modelo de gestión para mejorar el producto turístico en el sector hotelero de la parroquia Crucita. Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional, Vol. 5(Núm. 3). Obtenido de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7398424

Villafuerte, P. P. (2020). El aporte de la contabilidad Social en la creación del valor compartido en las organizaciones. Obtenido de http://repository.unipiloto.edu.co/handle/20.500.12277/9363

Published

2025-06-30

How to Cite

Carrera Villares, V. D., Figueroa Pincay, K. D., & Loor Solórzano, R. M. (2025). SOCIAL ACCOUNTING AND EQUITY VALUATION IN HOTEL TOURISM SMES IN THE CANOA PARISH, SAN VICENTE CANTON. Revista Científica Arbitrada Multidisciplinaria De Ciencias Contables, Auditoría Y Tributación: CORPORATUM 360 - ISSN: 2737-6443., 8(15), 56–74. https://doi.org/10.56124/corporatum-360.v8i15.003