Importancia del manejo de operaciones de cálculo en los negocios de servicios turísticos y de alimentación

Authors

  • José Vicente Becerra Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Ecuador
  • Berna Paola Zambrano Azua Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador
  • Dadiana Mishell Angulo Vera Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador
  • Mauricio Arturo Becerra Ávila Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador

DOI:

https://doi.org/10.56124/sapientiae.v8i16.017

Keywords:

alimentación, turismo, economía, gastronomía, gestión de recursos.

Abstract

Food has played a crucial role in the historical and economic evolution of societies. This article explores how food sustains urban growth, meets tourist demand and energizes the economy. The objective is to analyze the interrelation between gastronomy and tourism, and how the proper management of food resources can enhance economic development. The methodology used includes a bibliographic review and an analysis of the most common calculation processes used in the administrative management of businesses dedicated to gastronomy. The conclusions highlight the importance of efficient input management and the implementation of calculation and control strategies in food services, underlining its positive impact on the tourist offer and the business economy.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

José Vicente Becerra, Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Ecuador

Docente investigador de la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Ecuador

Berna Paola Zambrano Azua, Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador

Docente de la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Ecuador

Dadiana Mishell Angulo Vera, Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador

Docente de la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador

Mauricio Arturo Becerra Ávila, Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador

Docente investigador de la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Ecuador

References

Lazos Martínez, J y LópezRomero, J. (2010). Las definiciones de las unidades de medida en su nueva etapa. México. https://acortar.link/vqa38u

Aguilar. I. (2015). Modelo de van hiele y geometría plana(Estudio realizado en primero básico del Instituto Nacional de Telesecundaria, del municipio de San Francisco El Alto, departamento de Totonicapán).Facultad de Humanidades Licenciatura en la Enseñanza de matemáticas y física. Universidad Rafael Landivar. Guatemala. https://acortar.link/HXwVfl

Ramírez Tapia, M. (2002). Medición y normalización.Instituto Politécnico Nacional. México. https://acortar.link/oinszS

López Chau, A. (2018). Magnitudes y unidades. UA: Física Básica Unidad de Competencia. México. https://acortar.link/XOSvuy

Organización Panamericana de la Salud. (2010).Clasificación de los alimentos y sus implicaciones en la salud. https://www3.paho.org/ecu/dmdocuments/clasificacion_alimentos.pdf

Utrera Velásquez, A. y. Real Garlobo, E. (2020).La gastronomía, la cultura y el patrimonio para un turismo sostenible. Revista Dilemas Contemporáneos.https://acortar.link/ZLZPVJ

Flecher, R. (2019). Neoliberalismoy turismo. Wageningen University.https://acortar.link/spUrNA

Cuadrado, Á. (2014). Implementar la gestión de costos en alimentos y bebidas para la toma de decisiones del emprendimiento gastronómico “la hornilla restaurant”.Escuela SuperiorPolitécnica de Chimborazo.http://dspace.espoch.edu.ec/bitstream/123456789/8232/1/12T00982.pdf

Morillo Moreno. (2010).Turismo y producto turístico. Evolución, conceptos, componentes y clasificación. https://www.redalyc.org/pdf/4655/465545890011.pdf

Santesmases Maeste, Valderrey Villar, Sanchez Guzmán. (2014). Fundamentos de la Mercadotecnia. Grupo editorial Patria. https://acortar.link/rdPtun

Nunes do Santos, C. (2007). Somos lo que comemos: identidad cultural y hábitos alimenticios. https://acortar.link/aIIcJR

Díaz Hernando. (2006). Contabilidad General.Prentice Hall. México. https://acortar.link/ZtbZK7

Murillo Moreno. (2010). Turismo y producto turístico. Evolución, conceptos, componentes y clasificación. Universidad de los Andes.https://www.redalyc.org/pdf/4655/465545890011.pdf

Tello Rosas. (2014). Turismo sostenible a través de innovaciones de la economía social. Université du Québec à Montréal. https://acortar.link/qIo1ja

Published

2025-01-25 — Updated on 2025-10-18

How to Cite

Becerra, J. V., Zambrano Azua, B. P. ., Angulo Vera, D. M., & Becerra Ávila, M. A. (2025). Importancia del manejo de operaciones de cálculo en los negocios de servicios turísticos y de alimentación. Revista Científica Multidisciplinaria SAPIENTIAE. ISSN: 2600-6030., 8(16), 303–316. https://doi.org/10.56124/sapientiae.v8i16.017