Risk of eating disorders in adolescents at Educational Unit of Riobamba: A comparative study

Authors

  • Jessica Nataly Yambay Moyano Pontifical Catholic University of Ecuador, Ibarra Campus image/svg+xml
  • Alejandro David Barzallo Núñez Pontifical Catholic University of Ecuador, Ibarra Campus image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.56124/nuna-yachay.v7i13.005

Keywords:

risk, eating disorders, adolescents

Abstract

After the COVID-19 pandemic, the rates of anorexic and bulimic eating disorders have increased among adolescents, due to the influence of social media on mental constructs and the acceptance of their body image. These circumstances have led to the adoption of risky eating behaviors (REB) that could initiate and sustain Eating Disorders (ED), which significantly affect the biopsychosocial health status. In this research context, the need arose to analyze the risk of eating disorders in adolescents from an Educational Unit in Riobamba, according to gender and age. The methodology adopted a quantitative approach, with a non-experimental, cross-sectional design and descriptive scope. The study population consisted of 214 adolescents of both genders, aged between 12 and 17 years. To assess the risk of eating disorders, the Eating Attitudes Test (EAT-26) was applied. The results determined that the prevalence of risk for ED is higher among female adolescents (64.6%) and those aged 15 to 17 years (86.6%) compared to their male counterparts (35.4%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Asociación TCA Aragón. (2020, 1 de junio). Estadísticas sobre los TCA. https://www.tca-aragon.org/2020/06/01/estadisticas-sobre-los-tca/

Arija-Val, V., Santi-Cano, M. J., Novalbos-Ruiz, J. P., Canals, J., y Rodríguez-Martín, A. (2022). Caracterización, epidemiología y tendencias de los trastornos de la conducta alimentaria. Nutrición hospitalaria, 39(SPE2), 8-15. https://dx.doi.org/10.20960/nh.04173

Constaín, G. A., Ricardo, C., Rodríguez-Gázquez, M., Álvarez, M., Marín, C., y Agudelo, C. (2014). Validez y utilidad diagnóstica de la escala EAT-26 para la evaluación del riesgo de trastornos de la conducta alimentaria en población femenina de Medellín, Colombia. Atención primaria, 46(6), 283-289. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2013.11.009

Constaín, G. A., Rodríguez-Gázquez, M., Ramírez G., Gómez, G., Mejía, L., y Vélez, J. C. (2017). Validez y utilidad diagnóstica de la escala Eating Attitudes Test-26 para la evaluación del riesgo de trastornos de la conducta alimentaria en población masculina de Medellín, Colombia. Atención Primaria, 49(4), 206-213. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2016.02.016

Franco, K., Díaz, F., y Bautista-Diaz, M. (2019). Estatus de peso, conductas alimentarias de riesgo e insatisfacción corporal en mujeres adolescentes y jóvenes. Archivos de Medicina (Manizales), 19(2). https://doi.org/10.30554/archmed.19.2.3283.2019

Gaete, V. y López, C. (2020). Trastornos de la conducta alimentaria en adolescentes. Una mirada integral. Revista chilena de pediatría, 91(5), 784-793. https://dx.doi.org/10.32641/rchped.v91i5.1534

Galmiche, M., Déchelotte, P., Lambert, G., & Tavolacci, M. P. (2019). Prevalence of eating disorders over the 2000–2018 period: a systematic literature review. The American journal of clinical nutrition, 109(5), 1402-1413. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy342

García, D. (2020). Influencia del uso de Instagram sobre la conducta alimentaria y trastornos emocionales. Revisión sistemática. REVISTA ESPAÑOLA DE COMUNICACIÓN EN SALUD, 11(2), 244-254. https://doi.org/10.20318/recs.2020/5223

González-Juárez, C., Pérez-Pérez, E., Martín, B., Mitja, I. M., Roy de Pablo, R., y Vázquez de la Torre, P. (2007). Detección de adolescentes en riesgo de presentar trastornos de la alimentación. Atención primaria, 39(4), 189-194. https://doi.org/10.1157/13100842

Hay, P., y Morris, J. (Ed.). (2016). Trastornos alimentarios. Manual de Salud Mental Infantil y Adolescente de la IACAPAP.https://iacapap.org/_Resources/Persistent/eabce69ad6a7ea9596dafbfcfc792b75d53c6f1c/H.1.-Tr-Alimenticios-Spanish-2018.pdf

Lacambra, R., Rosado, M., López, M.C., y Genzor, C. (2023). Trastornos de la conducta alimentaria en adolescentes. Revista Sanitaria de Investigación. 4(1), 81. https://revistasanitariadeinvestigacion.com/trastornos-de-la-conducta-alimentaria-en-adolescentes/

Ministerio de Salud Pública. (2016). Lineamientos Operativos para la intervención a personas con Trastornos de la Ingestión de Alimentos: Anorexia nerviosa y Bulimia nerviosa, en los establecimientos del Ministerio de Salud Pública. https://www.salud.gob.ec/wp-content/uploads/2021/09/Lineamientos-Anorexia-y-Bulimia-nerviosa.pdf

Organización Mundial de la Salud [OMS]. (2021, 17 de noviembre). Salud mental de los adolescentes. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-mental-health#:~:text=Trastornos%20de%20la%20conducta%20alimentaria&text=Este%20tipo%20de%20trastornos%20se,peso%20y%20la%20figura%20corporales

Quiñones-Negrete, M., Arhuis-Inca, W., Pérez-Moran, G., Coronado-Fernández, J., y Cjuno, J. (2021). Síntomas de ansiedad, conductas agresivas y trastornos alimentarios en adolescentes del norte de Perú. Apuntes Universitarios, 12(1), 92–107. https://doi.org/10.17162/au.v11i5.917

Ramírez, P., Luna, J., y Velázquez, D. (2021). Conductas Alimentarias de Riesgo y su asociación con el exceso de peso en adolescentes del Istmo de Tehuantepec, Oaxaca: un estudio transversal. Revista española de nutrición humana y dietética, 25(2), 246-255. https://doi.org/10.14306/renhyd.25.2.1170

Ruíz, A., González, N., González, S., Torres, M., y Vázquez, R. (2021). Más allá de la apariencia: imagen corporal asociada a las actitudes y conductas de riesgo de trastorno alimentario en adolescentes. Revista De Psicología de la Universidad Autónoma del Estado de México, 10(19), 107-123. https://revistapsicologia.uaemex.mx/article/view/16054

Serra, M. (2015). Los trastornos de la conducta alimentaria. Editorial UOC. https://elibro.puce.elogim.com/es/ereader/puce/57904?page=13

Vera, C. (2012). Validación del test de Garner (EAT-26) para detectar el riesgo de desarrollar trastornos alimentarios a través de su aplicación en una población mixta de adolescentes provenientes de colegios particulares de la ciudad de Quito. [Tesis de maestría, Pontificia Universidad Católica del Ecuador] Repositorio Digital de la Pontificia Universidad Católica del Ecuador. https://catalogobiblioteca.puce.edu.ec/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=34409&shelfbrowse_itemnumber=48930

Unikel Santoncini, C., Villatoro Velázquez, J. A., Medina Mora Icaza, M. E., Fleiz Bautista, C., Alcántara Molinar, E. N., & Hernández Rosario, S. A. (2000). Conductas alimentarias de riesgo en adolescentes mexicanos. Datos de población estudiantil del Distrito Federal. Revista de Investigación Clínica, 52(2), 140-7. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-292111

Unikel-Santoncini,C., Nuño-Gutiérrez, B., Celis-De la Rosa, A., Saucedo-Molina, T., Trujillo Chi Vacuán, E., García-Castro, F., y Trejo-Franco J. (2010). Conductas alimentarias de riesgo: prevalencia en estudiantes mexicanas de 15 a 19 años. Revista de Investigación Clínica, 62, 424–432. https://www.medigraphic.com/pdfs/revinvcli/nn-2010/nn105g.pdf

Urzúa, A., Castro, S., Lillo, A., y Leal, C. (2011). Prevalencia de riesgo de trastornos alimentarios en adolescentes escolarizados del norte de Chile. Revista Chilena de Nutrición, 38(2), 128-135. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182011000200003

Villalobos-Hernández, A., Bojórquez-Chapela, I., Hernández-Serrato, M. I., y Unikel-Santoncini, C. (2023). Prevalencia de conductas alimentarias de riesgo en adolescentes mexicanos: Ensanut Continua 2022. Salud Pública De México, 65, s96-s101. https://doi.org/10.21149/14800

Zapata F, D., Granfeldt M, G., Muñoz R, S., Celis B., Vicente P, B., V., Sáez C., K., Peterman R., F., Gaete R, D., Leonario R., M., y Mosso C., C. (2018). Riesgo de trastorno de la conducta alimentaria en adolescentes chilenos de diferentes tipos de establecimientos educacionales. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 68(3), 217–223. https://www.doi.org/10.37527/2018.68.3.004

Published

2025-06-05

How to Cite

Yambay Moyano, J. N. ., & Barzallo Núñez , A. D. . (2025). Risk of eating disorders in adolescents at Educational Unit of Riobamba: A comparative study. Revista Científica Y Arbitrada De Psicología NUNA YACHAY - ISSN: 2697-3588., 7(13), 51–70. https://doi.org/10.56124/nuna-yachay.v7i13.005

Issue

Section

articulos de investigacion