Improvement plan using the ''Just in Time'' philosophy in the of a chocolate plant warehousing
Improvement plan using the ''Just in Time'' philosophy in the of a chocolate plant warehousing
DOI:
https://doi.org/10.56124/finibus.v7i14.010Keywords:
Just in Time, warehousing management, 5SAbstract
Efficient warehouse management is essential for the competitiveness of a chocolate factory. This research proposes a JIT-based methodology to improve warehousing, achieving inventory reduction and improved material flow. The results indicate a significant improvement in warehousing efficiency, waste reduction and more effective materials management. The successful implementation of this methodology depends on the solution of diagnosed problems, continuous training of personnel, and close collaboration with suppliers.
Downloads
References
Abad, A., Acuña, C., & Naranjo, E. (2020). El cacao en la Costa ecuatoriana: estudio de su dimensión cultural y económica. Estudios De La Gestión: Revista Internacional De Administración, (7), 59–83. https://doi.org/10.32719/25506641.2020.7.3
Burbano, M. E. (2011). Ecuador de exportador del mejor cacao del mundo a exportador del mejor chocolate del mundo (Tesis de Maestría en Economía y Gestión Empresarial). FLACSO Sede Ecuador, Quito. http://hdl.handle.net/10469/6407
Ballesteros, F. (2021). Método de diseño y asignación dinámica de espacios de almacenamiento. Universidad Nacional de Colombia. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/80606
Espichan Cardenas, C. F. (2023). Propuesta de implementación de la metodología Just in Time para mejorar el servicio logístico del modelo Dark Store de Supermercados Peruanos S. A. [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/18205.
Chozo, N., & Flores, T. A. (2022). Implementación de la metodología Just In Time para mejorar la gestión de almacenes de una empresa constructora. [Tesis para el título de Ingeniería Industrial]. Universidad Cesar Vallejo, Chiclayo. Obtenido de https://hdl.handle.net/20.500.12692/115604
García, Pedro. (2014). “Cacao, el sabor que conquistó al mundo”. Revista, Historia y Vida (555): 54-63. ISSN 0018-2354. https://bit.ly/36ZH1xt
Manrique, D. J., & Quispe, J. M. (2020). Metodología Just in Time para la reducción de inventarios en una empresa distribuidora entre los años 2011-2019. Universidad Privada del Norte, 8-10. Obtenido de https://hdl.handle.net/11537/26369
Mejía, E. V., & Ordóñez, M. E. (2022). Propuesta para la implementación de la metodología Just in Time JIT en una bodega de productos cárnicos. Guayaquil - Ecuador: [Previo la obtención del título profesional. Escuela Superior Politécnica del Litoral]. Repositorio de la Escuela Superior Politécnica del Litoral. Obtenido de http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/55971
Sagastegui, J. C. (2022). Propuesta de mejora de la gestión de la cadena de suministro según la teoría de Lean Manufacturing para reducir los costos operativos en una empresa comercializadora de productos, Pacasmayo, 2022 [Tesis de licenciatura, Universidad Privada del Norte]. Repositorio de la Universidad Privada del Norte. Obtenido de https://hdl.handle.net/11537/31744
Vilca, H. P. (2021). Just in Time y la productividad del centro logístico de la empresa Sanicenter SAC, San Martín de Porres, 2021. [Tesis para el título de Ingeniería Industrial]. Universidad Cesar Vallejo. https://hdl.handle.net/20.500.12692/86482
Zanipatin-Vera, J y García-Castro, W. (2024). Plan de mejora del cultivo de larvas de camarón en la empresa MARyLARVAS. [Articulo para el título de Ingeniería Industrial.] Revista Social Fronteriza 2024; 4(2): e164.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Científica y Arbitrada del Observatorio Territorial, Artes y Arquitectura: FINIBUS - ISSN: 2737-6451.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.