Evaluación comparativa de las características sensoriales en el desarrollo de mantequilla de maní artesanal.

Sensory characteristics comparative evaluation in the development of artisanal peanut butter

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56124/finibus.v7i13.003

Keywords:

Sensory characteristics, comparative evaluation, acceptability

Abstract

The development of this scientific article is focused on a comparative evaluation of the sensory characteristics of three varieties of peanut butter with different flavors: bitter chocolate, honey and dehydrated fruits; and their acceptability in the market of the province of Manabí, Ecuador. The methodology used was a tasting test in which 31 people participated, a survey was carried out online reaching 414 people and the non-parametric Friedman test was applied with respect to sensory characteristics. As a result of the research, the three peanut butters have good sensory characteristics, since according to the flavor factor the liking values in the three butters are above 86% of the total tasters, in the texture factor the liking values exceed 80% of the tasters in the three butters, in terms of color the liking values exceed 75% of the tasters in the three butters and in the odor factor they exceed 70% of the tasters in the three butters. In addition, there is a large market where the potential of these products can be exploited, especially the peanut butter with dehydrated fruits, which has a market acceptance of 51.21%.

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Author Biographies

Diego Rivera-Pinargote , Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Facultad de Ingeniería, Industria y Arquitectura.

Ingeniero Industrial graduado en la Universidad Laica de Manabí, con experiencia en el área de control de calidad, seguridad industrial, gestión ambiental. 

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Lindsay Rangel-Anchundia, Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí.

Profesional con más de 16 años de experiencia laboral en el área de Asesoría Empresarial e Investigación. Ingeniera Industrial graduada en la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí; Master en Investigación de Mercados en la Universidad Internacional de la Rioja - España. Especialista en Neuromarketing (UNIR). Líder de Investigación del proyecto “Pre-incubadoras de empresas de la Carrera de Ingeniería Industrial”. Estudiante de Doctorado en Integración Económica. 

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Daniel Rivera-Pinargote, Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí. Facultad de Ingeniería, Industria y Arquitectura

Profesional junior en áreas técnicas como calidad, ambiente y seguridad dentro del campo industrial. Graduado en la carrera de ingeniería industrial en la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manta, con habilidades de responsabilidad, ética empresarial y liderazgo.

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John Macías-Carreño, Consultor de procesos industriales y gestión logística.

Profesional apasionado por la logística, con una sólida trayectoria en liderazgo y desarrollo de equipos. Actualmente, trabajo como profesional independiente en asesoría en logística y procesos productivos. Amplia experiencia en marcas automotrices y supervición de operaciones Logísticas en Ecuador. Ingeniero Industrial por la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí y Máster en Dirección Logística de la UNIR. Me encanta compartir conocimientos y mejorar la eficiencia operativa en los equipos con los que trabajo.

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Published

2024-05-31

How to Cite

Rivera-Pinargote , D., Rangel-Anchundia, L. ., Rivera-Pinargote, D., & Macías-Carreño, J. (2024). Evaluación comparativa de las características sensoriales en el desarrollo de mantequilla de maní artesanal.: Sensory characteristics comparative evaluation in the development of artisanal peanut butter. Revista Científica Y Arbitrada Del Observatorio Territorial, Artes Y Arquitectura: FINIBUS - ISSN: 2737-6451., 7(13), 15–24. https://doi.org/10.56124/finibus.v7i13.003