Potential of rural tourism in the Valle the Ingenios, Trinidad
DOI:
https://doi.org/10.56124/sapientiae.v7i14.0007Keywords:
turismo rural, sostenibilidad, valleAbstract
Current tourist activity has taken on new trends focused on contact with nature and learning about the history and culture of other regions, giving way to sustainable tourism as a source of local development for communities. Rural tourism has become the fundamental basis for this development, so the main objective of this research is to propose actions to strengthen the existing rural tourism in the Valle de los Ingenios, Trinidad, for its use for tourist purposes. promoting an appropriate use of them in the future elaboration of the local development strategies of the municipality. For this, different techniques and methods were used, concluding that the Valley has potential for the development of rural tourism, but it is necessary to improve the management of this tourism modality based on local development, this type of tourism is a product with development possibilities. and gradual consolidation, its success will be determined, to a large extent, by the application of appropriate management mechanisms that ensure that tourism positively influences the economic and social development of the Valley.
Downloads
References
Canales, G y Sabariegos, J. (2011). Trinidad, producto turístico integral y Sostenible en Cuba. Cuadernos de Turismo, nº 27, (2011); pp. 95-114. Universidad de Murcia. ISSN: 1139-7861
Cardoso, Dianycel. (2020). Metodología para la gestión del turismo rural en funcion del desarrollo local en la provincia Pinar del Río. Tesis presentada en opción al Título Académico de Master en Dirección. Universidad de Pinar del Rio. Cuba
Carrillo, Benito E. (2020). Gestión Pública y Desarrollo local. Curso Internacional UIA-Programa DelNet/CIF-OIT Sevilla.
Departamento Planeamiento Turístico DPPF. (2023). Informe Plan de Ordenamiento Territorial Departamento de turismo, Cuba.
Font, Mabel y Blanco, G. (2018). Calidad del servicio en el proceso alimentos y bebidas de un hotel En ecuador. Revista ECA Sinergia. e-ISSN 2528-7869. Junio - Diciembre 2018. Vol. 9 Nº2, págs. 80-90
González, A.R. (2019). Propuesta de un producto de Turismo de Naturaleza en el Consejo Popular de San Miguel de los Baños, Jovellanos, Matanzas. Tesis en opción al título académico de máster en administración de Empresas. Mención administración de negocios. Universidad de Matanzas. Cuba.
Guinés H. (2011). Mesonificación Ecológica y Económica para el desarrollo sostenible de la Provincia Satipo. Informe Temático: Evaluación del potencial turístico. Provincia Satipo. Perú. [En línea] Disponible en www.iiap.org.pe[Accesado el día 20 de septiembre de 2023]
Larramendi, J. y Alfonso, C.R. (2003). De Cuba Trinidad. La Habana, Editorial José Martí, Instituto Cubano del Libro, Cuba, 79 pp
León Abarca, R. M., y Reyes Vargas, M. V. (2020). Percepción de actores locales respecto al turismo rural como estrategia de desarrollo. Caso parroquia Malacatos, Ecuador. Revista Científica ECOCIENCIA, 7(3), 1-24. https://doi.org/10.21855/ecociencia.73.342
Zizumbo, L. y Cruz, E. (2011) “Las dos caras del turismo comunitario”. Ambientes del turismo. Actores y escenarios. Palafox, A. y Alvarado, A. (coord.) Pp. 69-87. Universidad de Quintana Roo: Chetumal.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Científica Multidisciplinaria SAPIENTIAE. ISSN: 2600-6030.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.